ΛΙΖΑ ΜΕΡΛΙΝ ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ – Τόπων ανάμνηση

«Τόπων ανάμνηση» 

Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, ώρα: 19.30

Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016

Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων δουλεμένα με λάδια σε καμβά.
…Η ζωγράφος Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου ανήκει στους καλλιτέχνες, εκείνους που καταγράφουν το βίωμα του κόσμου με τα χρώματα, όπως ένας περιηγητής που κρατά ημερολόγιο για όλα αυτά που περιηγείται. Γιατί και η Μέρλιν Βασιλάτου ταξιδεύει ανά τον κόσμο και το ταξίδι τής ανοίγει ορίζοντες να δει, να θαυμάσει, να βιώσει. Καταγράφει άμεσα αυτό που τη συγκινεί και συνήθως είναι το τοπίο, σαν χρώμα, αυτό που ανταποκρίνεται στο αίσθημά της. Γι αυτό και παρακάμπτει τις περιγραφικές λεπτομέρειες παραμένοντας στις μεγάλες χρωματικές επιφάνειες που διαμορφώνουν την στέρεη και άριστα τεκτονημένη σύνθεση των πινάκων της. Τεράστια ποικιλία θεμάτων, που τροφοδοτούνται από τις ταξιδιωτικές της κυρίως εμπειρίες, φανερώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της ζωγράφου για τις διακυμάνσεις του χρώματος σε σχέση με το φως που κυριαρχεί.
Μάλιστα στην περίπτωσή της το χρώμα μεταβάλλεται σε φόρμα σταθερή, που μπορεί να τονίζεται επιπλέον, υπογραμμίζοντας την εκφραστική του δύναμη. Γι αυτό η γκάμα παραμένει δυναμική-εξπρεσιονιστική και συμβάλλει άμεσα στη βίωση του εικαστικού δυναμισμού της ζωγράφου.

Στέλιος Λυδάκης
Καθηγητής
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Κεφαλονιά. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της τέχνης από την ιστορικό κυρία Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου. Τελείωσε διακόσμηση εσωτερικού χώρου στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε) (1973-1975). Άρχισε ζωγραφική με δάσκαλο, τον Θεόδωρο Δρόσο (1980-1983). Συνέχισε για άλλα έξι χρόνια κοντά στο ζωγράφο Θανάση Στεφόπουλο (1986-1992).
Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο μουσείο της πόλεως των Αθηνών, στο ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή, στην Πινακοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου, στην Πινακοθήκη Ψυχικού, στη συλλογή Καγκελάρη, στη συλλογή Γκαρίπη και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές και θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Παρίσι.

Share it