ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ – Mea culpa

17 Σεπτεμβρίου 2016 @ 15:02

 

«Mea culpa» 

Εγκαίνια: Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, ώρα: 19.30

Διάρκεια: 11 – 29 Οκτωβρίου –  2016

Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων δουλεμένα με χρωματιστά μολύβια σε χαρτί.
Η Μαργαρίτα Βασιλάκου
… Συνθέτει ζευγάρια που ανατρέπουν με την αφαιρετική πλαστικότητά τους την έμφυλη ταυτότητά τους. Προβάλλουν με παθιασμένες, σχηματοποιημένες βίαια συνευρέσεις τους αλλά και τις απαιτούμενες για τιν οντότητά τους αποστασιοποιήσεις τους τον ισότιμο ναρκισσισμό τους, απομονωμένα ενίοτε μέσα σε ανορθόδοξα κεκλιμένα, ορθογωνισμένα οικήματα, που υποβάλλουν στον θεατή και το διακύβευμα των πράξεών τους.
Σχηματίζει κερματισμένα πλάσματα, δεμένα με σχοινιά να κρατούν στο ένα χέρι τα κλασσικά σύμβολα της δέσμευσης της γυναίκας με το σπίτι και ένα δένδρο και στο άλλο μια μικρή μπάλα, που δείχνουν την αμφίσημη θέση τους.
Καταρρίπτει με δύσμορφους άνδρες διχασμένους ανάμεσα στις ξαπλωμένες νωχελικά, στριμωγμένες πίσω τους και στις ταλαντευόμενες σε μια κούνια, που αυτοί κινούν, μικροσκοπικές αναλογικά με το μέγεθός τους γυναικείες φιγούρες, την  ²ηγεμονική τους αρρενωπότητα²

 Λήδα Καζαντζάκη
Ιστορικός τέχνης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαργαρίτα Βασιλάκου γεννήθηκε στην Σπάρτη Λακωνίας.
1987 – 1991 Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με καθηγητές τους Π. Τέτση και Ν. Κεσανλή και χαρακτική με καθηγητή τον Θ. Εξαρχόπουλο.
Έχει πραγματοποιήσει  ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Είναι μόνιμη συνεργάτης του περιοδικού λόγου και εικαστικών Νέο επίπεδο.
Το 1994 και το 2012 συνδιοργάνωσε με το περιοδικό Νέο Επίπεδο το Α και αντίστοιχα το Β Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στο Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων.
Έχει εικονογραφήσει βιβλία.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.